שימוש בבניה טרומית להקמת מבני תעשיה ובנייני מגורים עשוי להיות יעיל ומתאים מאוד לסוגים מסויימים של מבנים. במאמר זה נסקור בקצרה את השיטה ומשמעויותיה השונות.
בבניה טרומית למגורים, ובבניה טרומית לתעשיה מדובר בשימוש באלמנטים הנדסיים טרומיים המוכנים במפעל.
קורות דרוכות, המיוצרות לצורך בנייה במפתחים גדולים ללא עמודים, משונעות לאתר הבנייה על גבי משאיות ומונחות באתר באמצעות מנוף.
בבנייה למגורים, ניתן להשתמש בפתרון חכם זה, כאשר אנו רוצים בנייה מהירה ונקייה. הנחת לוחדים (לוחות דרוכים) יוצרת תקרה ללא
צורך בבניית טפסות עץ או מתכת נושא המקל על עבודת קבלן השלד וחוסך זמן ביצוע. תכנון הלוחדים מבוצע ע"י מהנדס המפעל הבקיא בתחום זה.
מהנדס מתכנן השלד, משתף פעולה עם מהנדס ממפעל הלוחדים, ואחראי על תכנון העמודים והקורה האנכית, עליה יונחו קורות דרוכות אלו.
בניגוד לבניה טרומית למגורים או לצרכים שאינם תעשיתיים, במבני תעשיה, החלק התחתון של המבנה (קרי יסודות, קורות יסוד ורצפת 0.00)
חייב להיות נייח ויצוק במקום על מנת לספק את היציבות והחוזק המבני הדרוש למבנה.
האלמנטים הטרומיים המקובלים למבני תעשיה הם עמודים טרומיים, קירות ולוחות לחיפוי תקרה. הרכיבים בד"כ עשויים יציקת בטון דרוך.
המהנדס מכין למפעל המייצר את האלמנטים הטרומיים (נקרא לו בקצרה "המפעל הטרומי") דרישה מפורטת של האלמנטים הנחוצים לצורך הבניה.
עבור כל אלמנט מוגדרות המידות המדויקות, סוג הבטון והזיון הדרוש.
תכנון מדויק
אחד העקרונות החשובים ביותר בתכנון מבני תעשיה בבניה טרומית הוא תכנון מדוקדק של המבנה ואופן השימוש באלמנטים הטרומיים המוזמנים מהמפעל
הטרומי כך שישרתו בצורה הטובה ביותר את צרכי הלקוח ויתאמו לעומסים שיועמסו על המבנה ע"פ ייעודו (נקרא עומס שימושי).
במבנה תעשיה בבניה טרומית האלמנטים משתלבים זה לתוך זה והשילוב ביניהם מעניק למבנה את חוזקו. שגיאה תכנונית לא תאפשר שילוב והתאמה בין האלמנטים ותצריך תיקונים יקרים.
בתמונה למעלה: עמודים טרומיים במבנה תעשיה. ניתן לראות את המחבר התחתון והמחבר העליון וברגי הכיוונון.
דוגמה טובה לכך הם עמודי הקונסטרוקציה של הבניין אשר במקרים רבים צריכים להשתלב עם לוחות הקיר באמצעות השחלה של הלוחות לתוך מסילות הקיימות בעמוד.
מיקום העמודים באופן מרוחק מידי זה מזה או קרוב מידי, עלול למנוע את האפשרות להשחיל את לוחות הקיר למקומם או לקבעם בצורה בטוחה.
במקרים מסויימים יבחרו המתכננים להזמן את כל האלמנטים ההנדסיים, כאלמנטים טרומיים מהמפעל ע"פ תוכנית מוגשת מראש.
שינוי של לוחות הקיר או יצירת "סדרה מיוחדת" של מספר לוחות קיר באורכים שונים עלול להיות עניין יקר ולעכב את סיום הבניה.
בתמונה למעלה: אלמנטים טרומיים המוצבים בין עמודים טרומיים שמוקמו בצורה מדוייקת ומוקפדת. צולם בנגב קרמיקה ירוחם.
חשוב לציין כי כל עוד הדבר נלקח בחשבון בשלב התכנון ההנדסי, אין כל מניעה לשלב במבנים למגורים או מבנים לתעשיה בבניה טרומית גם בניה מסוגים אחרים, למשל: חיפוי הגג ביציקת בטון
רגילה, או במבנה תעשייה חיפוי בפנל מבודד על קונסטרוקציית פלדה.
איך זה עובד
התהליך מתחיל כאמור בתכנון מדוקדק של המבנה בהתאם לצרכים. חשוב להיעזר במשרד מהנדסים ואדריכלים המכיר לעומקו את נושא הבניה הטרומית
בצורה טובה שכן המשמעות של כל טעות בשלב התכנון היא מרחיקת לכת בשלבים מאוחרים יותר, הן מבחינת עלויות והן מבחינת זמן סיום הפרויקט.
המהנדס יקבל את דרישות הלקוח והייעוד של המבנה וייצר תכנית הנדסית בהתבסס על צרכים אלה. בד"כ הדרישה היא למבנים גבוהים מ 8 מטר ומעלה, ללא עמודי תמיכה במרכז. בבניין מגורים סלון דירה ובו עמוד
אינו מקובל, ברמה אדריכלית עיצובית.
במבנה תעשייה, בכדי לאפשר תנועה של מלגזות או הצבת קווי ייצור ללא מגבלות מיותרות, עדיף לעיתים להימנע משימוש בעמודים.
בשטח קטן בד"כ יוקמו משרדים שגובה התקרה בהם עד 3 מטר. יתר השטח נותר בגובה מלא. בנוסף לכך נדרש גם במבני תעשיה איזור מקלוט ממוגן (מ.מ.מ). איזור זה נבנה בבניה קונבנציונלית.
בהמשך, מועברת למפעל המייצר את האלמנטים הטרומיים רשימה מפורטת של כל האלמנטים הדרושים, כולל מפרטים טכניים מדויקים עבור כל אלמנט. האלמנטים בהם עושים שימוש
אינם "מן המוכן" ולכל פרויקט מבצעים הזמנה מותאמת אישית.
בינתיים מתחילים בשטח ביציקת יסודות ויציקת כלונסאות או פלטות, קורות יסוד ורצפה.
כאשר האלמנטים מוכנים, היצרן מוציא אותם לשטח הבניה. מרבית האלמנטים גדולים וכבדים ונפרקים מהמשאית באמצעות מנופים שצריכים להימצא בשטח כבר לטובת העניין.
חשוב שסדר משלוח האלמנטים מהמפעל לשטח יהיה בהתאם לסדר הבניה: קודם כל עמודי הקונסטרוקציה, אחר כך הקירות ולבסוף התקרה. משלוח שלא לפי הסדר הדרוש יקשה על התהליך.
העמודים הטרומיים בד"כ מוצבים ראשונים. העמוד ממוקם בשקע מיוחד שהוכן לצורך כך ביציקת הרצפה וכולל מחבר ייעודי. כאמור, יש למקם את העמוד באופן מדויק. כיוונון סופי אפשרי לאחר
ההצבה באמצעות ברגים שהנם חלק מהמחבר. לאחר שהעמוד מוקם, מבצעים כיונונים אחרונים והוא מפולס לחלוטין וישר אופקית לעמודים אחרים מבחינת גובה. לבסוף מתבצעת יציקה המקבעת אותו באופן סופי.
בתמונה למעלה – לוחות תקרה בבניה טרומית שהונחו זה לצד זה.
נקודה חשובה שיש לקחת בחשבון בעמודים טרומיים היא בעיית התמירות. העמודים עשויים להגיע לגובה של 12 מטר ללא קושי, יש להתאים את חתך העמוד לגובהו בעת ביצוע ההזמנה מהמפעל. לעיתים ובכדי לחסוך בעלויות מזמינים עמודים בחתך צר מידי ביחס לגובהם. עמודים כאלה יסבלו מקשת שתיווצר בהם עם הצבתם והעמסתם. תופעה זו שכאמור נקראת תמירות, פוגעת ביציבותו הקונסטרוקטיבית של המבנה וחשוב להימנע ממנה.
חשוב לדעת כי הובלת האלמנטים והצבתם בשטח דורשת מומחיות רבה. בד"כ נהוג שמי שמייצר את האלמנטים הוא גם זה המוביל אותם ומציב אותם בשטח. על היזם לדאוג מראש להימצאותם של דרכי גישה נוחות המאפשרות מעבר של המשאיות העמוסות והמנופים.
משמעויות של בניית מבני תעשיה בבניה טרומית
היתרון הגדול ביותר של בניה טרומית לתעשיה הוא זמן ביצוע קצר. במקרה שכל החלקים הוזמנו בצורה נכונה ואין טעויות ניתן להשיג קיצור משמעותי בזמן הבניה.
בדרך כלל, ככל שהמבנה גדול יותר וההזמנה מהמפעל הטרומי גדולה יותר בהתאם, כך יקבל הפרויקט עדיפות גבוהה יותר במפעל. מבנה קטן (למשל עד 1000 מטר) עלול דווקא להתעכב בשלב ייצור האלמנטים ולא לחסוך זמן ליזם. מבנים גדולים יותר "ייהנו", לעומת זאת, מזמן תגובה מהיר הרבה יותר ויצליחו להשיג חיסכון משמעותי בזמן הביצוע עד לגמר.