תהליך הוצאת היתר בנייה: אנו שמים דגש על התנהלות נכונה, ועובדים בשיטה הבאה:
אחד התפקידים של מתכנן בתהליך התכנון לבניה בישראל, הוא הוצאת היתר בנייה. אנו ניגשים לכל משרדי הרשות, בטרם התכנסות הוועדה, ומקבלים דרישות והנחיות מכל גורם בנפרד.
הבנת והיכרות התנהלותם של פקידי הרשות, היא קו מנחה עבורנו. אנו מקפידים להגיע מוקדם בבוקר ולהיות
הראשונים המתקבלים ע"י הפקיד/ה או להגיע בסיום יום עבודת הפקיד/ה. בבוקר, הפקיד בתחילת יומו והוא רענן ומרוכז. בסיום היום, הפקיד, רוצה ללכת הבייתה והוא נוטה לעזור.
אנו מקפידים להיות נחמדים עם הפקידים, צעקות אינן עוזרות.
כמובן, במקרים בהם ההיתר הבניה דרוש בדחיפות גבוה, ניתן לשלוח מתכנן כך שיגיע יום יום לרשות והדבר מבטיח בסופו של דבר קבלת היתר בנייה במהירות הגובהה ביותר.
התנהלות נכונה מול הרשות, חייבת להיעשות ע"י אנשי מקצוע, אדריכל או מהנדס בניין.
מטרת האדריכל, לאחר שהכין את הגרמושקה (תוכנית שמפרטת את כל דרישות הרשות לקבלת ההיתר), היא לוודא שהוא כתב את כל הפרטים הדרושים בצורה המקצועית ביותר:
דוגמא: הגשת גרמושקה של בית צמוד קרקע: יש לציין חישובי שטחים: הבחנה בין שטחי שירות ושטחים עיקריים, לפי כל החוקים והדרישות.
במקביל לעבודה מול הרשות המקומית, (במידה ורוצים להוסיף ממ"ד) יש ללקבוע פגישה בפיקוד העורף ולהוציא אישור על תוכנית אדריכלית והנדסית, כולל כל החתימות. אישור ממ"ד הוא תהליך פשוט יחסית, אך כאשר מדובר בתכנון מ.מ.מ (מרחב מוגן מוסדי) או בתכנון מקלט, מומלץ להתייעץ עם מהנדס בניין מומחה, אשר מכיר היטב את דרישות פיקוד העורף. אי הכרת דרישות פיקוד העורף על בוריין, יגרור תיקונים רבים, אשר יאלצו את המתכנן לקבוע פגישות נוספות, דבר המאריך מאוד את זמן התכנון. ביצוע מקלוט לא נכון, שהתבסס על תכנון שלא על פי החוק, גם אם אושר בפיקוד העורף, עלול לגרור צו הריסה.
בבואנו לוועדה, ייתכן כי נקבל "ריג'קטים" (רשימת תיקונים) – מהרשות. יש לתקן הערות אלו לפי הדרישות. במקרה זה, חשוב שבעל המקצוע יהיה פנוי להגיע למחלקת ההנדסה ע"מ לא לעכב את הוצאת היתר הבניה.
קבלת היתר בנייה תלויה בתשלום כל אגרות הבניה.
במידה והקרקע אינה פרטית, דרושה חתימה של המנהל.
הוועדה שמאשרת את התוכנית, מתכנסת באופן קבוע ואין ביטחון, שבהתכנסות מסוימת, תיבדק התוכנית שהגשנו.
מסקנה: ככל שנגיש את הגרמושקה בצורה מקצועית יותר (בעזרת אנשי מקצוע –
מיומנים), גדל הסיכוי לקבלת היתר בנייה מהירה.
הוצאת היתר בנייה בת"א לדוגמא, עלולה לקחת זמן רב. בהגשה לתוספת בנייה וכן לבניה חדשה, דורשת מחלקת ההנדסה של עיריית ת"א, דרישות רבות. בין היתר, יידרש הבונה להזמין יועץ קרקע, לבצע חישובים דינמיים ע"י מהנדס בניין מומחה וכן לעמוד בכל הדרישות הרגילות להיתר בנייה, כלומר לשכור את שירותיהם של אדריכל ומהנדס בניין שיבצעו תכנון אדריכלי והנדסי במקביל ויציגו את התוכניות למחלקת ההנדסה.
בפרויקטים פשוטים, כגון תוספת בנייה או בניית בית פרטי, ניתן למצוא משרדים אשר מספקים את כל התכנון תחת קורת גג אחת. הוצאת היתר בנייה בתל אביב בשיטת: תכנון והיתר תחת משרד אחד, היא שיטה העשויה לחסוך זמן רב.
בפרויקטים גדולים, השיטה משתנה, כיוון שעל מנת להוציא אותם לפועל, שוכר מזמין העבודה את שירותיהם של יועצים מומחים לכל נושא. בפרויקטים גדולים, נשכר משרד יועצים להתעסק עם נושא ההיתר, משרד אחר יקבל את התכנון האדריכלי וכך הלאה.
דוגמא למקרה שקרה לאחרונה בנושא היתר בניה בת"א: משרדנו נשכר ע"מ לבצע את התכנון ההנדסי לפרויקט בת"א. האדריכל שנבחר ע"י הלקוח, טעה כשהשאיר את פרטיו במחלקת ההנדסה. לאחר תקופה קצרה, בה נוכחנו שהאדריכל אינו מפעיל אותנו, באופן בו היינו פועלים לו היה מגיע כל נושא ההיתר אלינו, פנינו אליו וביקשנו אותו לברר את סיבת העיכוב (כך נתגלה שהפרטים שהשאיר היו שגויים).
מסקנה: הוצאת היתר בנייה בת"א הוא נושא מורכב, הדורש עבודה מסודרת מאוד, ניסיון בעובדה מול מחלקת ההנדסה וכן זמינות של בעלי המקצוע.
בעלי מקצוע שמגיעים למחלקת ההנדסה מספר רב של פעמים, ימחזיקים ביתרון יחסי וכך מתקצר זמן קבלת היתר בנייה.
אהבתם את המאמר? מצאתם אותו מועיל ומעניין?
נשמח אם תעשו 1+ ותחלקו אותו עם חבריכם.