בנייה בחורף – בניית שלד בניין בחורף הארצישראלי

התכנון מתעכב ואתם חוששים מתחילת בנייה בחורף? להלן מאמר המפרט בנושא זה.
התנהגות האדמה בגשם:
בארץ יש שני סוגי אדמה בולטים: חרסית או חול. (בחלק מהרשויות נדרש יועץ קרקע לצורך קבלת היתר).
חרסית תחת גשם: המים אינם מחלחלים, נשארים על פני השטח שהופך להיות בוצי. קיימת סכנת החלקה. ניתן להכין את המגרש ע"י חפירה ומילוי, באופן בו יש שיפועים לכיוון רצוי, כך שהמים יתנקזו ולא יישארו במגרש.
חול תחת גשם: המים מחלחלים, החול רטוב אך לא קיימת סכנת החלקה.
דרכי גישה לאתר בעונת הגשמים: קרקע חרסיתית: יש סכנה של שקיעת רכבים בדרך למגרש ובמגרש עצמו. ניתן להניח שכבת אגו"ם (אגרגט גרוס ומגורד), ע"מ לאפשר תנועת רכבים על הדרך שיצרנו.
יש לסלול את הדרך המדוברת עם שיפוע צד, כך שהמים יוכלו לזרום ממנה והלאה.
מרתף בגשם: קרקע חרסיתית: מומלץ לחפור לפני עונת הגשמים. במידה ונכנסו לעונת הגשמים, יש לקחת בחשבון שימוש בציוד יקר יותר לצורך החפירה, לדוגמא: מחפרון. בתחתית החפירה, יש ליצור שיפוע צד ע"מ שהמים יתנקזו ממרכז החפירה לצידה.
ביסוס ועמודים, מבנה בחורף: קרקע חרסיתית (או חמרה) – ביסוס כלונסאות:
היציקה של הכלונס אינה יכולה להתבצע בזמן גשם. כשיורד גשם, כמות המים בתוך הבטון גדלה בצורה משמעותית, דבר שמקטין את חוזקו של הבטון, כך שהוא עלול לא להתאים לדרישות מהנדס הבניין. עמוד הצומח מתוך הכלונס, מושפע באופן זהה.
חול: קרקע חולית – סוג ביסוס: פלטה, בדומה לביסוס ע"י כלונס, היציקה של הפלטה אינה יכולה להתבצע בזמן גשם.
יציקה של ממ"ד בתקופת גשמים:
חשוב לזכור שהקבלן המבצע צריך לעבוד עם הגרמושקה ועם תוכנית העבודה קנה מידה 1:50 (עותק מעודכן) גרמושקה זו קיבלה היתר של רשויות הג"א. בחלקה האחרון, יש פירוט של תוכנית הקונסטרוקציה.
ניתן לבצע את עבודת הטפסנות של קירות ממ"ד בתנאים של גשם סביר, ניתן להניח את הרשתות בהתאם לנדרש, אך יציקת הקירות עצמם לא תבוצע בזמן גשם, אשר יחליש את חוזק הבטון.
רשויות הג"א, דורשות בטון בחוזק ב-30. בזמן גשם, סביר להניח שחוזק הבטון יקטן והבדיקה על ידי בוחן הג"א, לא תעבור, דבר העלול לחייב את הריסת ממ"ד.
שיפועים על הגג:
אנו רוצים למנוע הצטברות של מים על הגג, בשל משקלם הרב: דוגמא: 40 ס"מ גובה עמודת מים, גורם לעומס של 400 ק"ג במ"ר. עומס זה לא נלקח בחשבון בעת התכנון ועלולה להיווצר שקיעה ואף הרס.
אנו יוצרים בעזרת ב-קל (בטון מוקצף) או "מידה" את השיפועים הנדרשים, כך שהמים יתנקזו לצדדים וירדו בעזרת כח המשיכה דרך המרזבים.
בארץ, כמות הגשמים אינה גבוה, כך שבד"כ, בנייה בחורף עלולה לעכב מעט את הפרויקט, אך ברוב הימים ואף ביום בו ירד גשם בתחילת היום, ניתן לעבוד באתר.
בית מעץ בגשם:
חברות הבנייה בארץ הבונות בתיי עץ, מודעות לסכנה של חדירת מים תוך כדי הבנייה, דבר שעלול להביא להתנפחות של העץ ופגיעה בו.

קבלן איטום:
מומלץ להשתמש בשירות של קבלן איטום בנפרד לקבלן השלד. באופן זה, ניתן לקבל אחריות מקצועית למספר שנים.

לסיכום:
בנייה בחורף הינה אפשרית, אך היא עלולה לגרום לעיכובים. יש לבדוק שמהנדס הקונסטרוקטור מאשר את היציקות ומגיע לאתר הבנייה, כשהקבלן מזמין אותו לאשר יציקה.